середу, 13 грудня 2017 р.

Андріївські вечорниці

13 грудня відзначають день святого Андрія Первозваного, ще відомий як Андріївські вечорниці або ж просто «Калита». Цього дня молодь зазвичай гучно гуляла і влаштовувала вечорниці. Як це було сто років тому і як відбувається сьогодні? Відтворити традиції  спробували учні 4(8) класу разом з класним керівником Бондар Ж. Ю. 

Хлопці й дівчата зібралися разом у у актовій залі гімназії , щоб відсвяткувати Андріївські вечорниці. Українські  співи, ворожба , кусання калити – усе, як і сто років тому.Веселі гуляння із жартами і різноманітними витівками – ось головні заняття цього вечора. Було відтворено традиції ворожби зі свічкою, дзеркалом, черевиками  , віночком, ворожба на пшоні . Але найбільше  захоплення викликала ворожба з пампушками: чию пампушку першою вхопить собака, значить, та перша серед дівчат  і заміж вийде. 
Закінчилося святкування традиційним  кусанням калити . На святі була присутня волонтер Корпусу Миру США Елізабет Кемпбел , яка була враженна різноманіттям і яскравістю  українських традицій.







Немає коментарів:

Дописати коментар